dimecres, 31 de març del 2010

Cinema i literatura: El perfume

El perfum és la història de Jean-Bautiste Grenouillie, el qual naix amb una estranya particularitat: no desprén cap olor. La seva mare, una dependenta de peix al mercat de la ciutat, el tingué mentre despatxava i l'abandonà. Es criarà a un orfenat. Obssessionat amb captar l'esència dels demés, a una temprana edat es fa aprenent d'un perfumiste. Prompte aconsegueix fer-se un nom, doncs també descobreix que té una gran capacitat per fer fórmules de perfums, les quals li donaràn fama. Però anirà més enllà. Serà capaç de matar a joves verges per aconseguir perfums especials capaços de despertar emocions i transformacions en la persona que se'ls possa.

Narrat en primera persona pel mateix Jean-Bautiste, acompanyarem al protagonista per una vida d'olors i perfums. Des del seu naixement amb la pudor a peix que ens descriu, passant per totes les esències que Jean-Bautiste va descobrint. És irreal com l'autor es capaç de transmetre eixos olors, l'atmosfera que rodeja al protagonista, al lector.

Però és un drama, Jean-Bautiste no pareix una persona feliç en cap moment, sols està rodejat dels seus perfums, es creu un monstre i fins i tot té un periode d'aïllament. La seua diferència també determina el seu final, igual que la seua vida.
És un llibre que, agrade o no, no deixa de sorprendre a qui ho llig. Va tindre molt d'èxit quan es va publicar, i s'han tret moltes edicions. El cinema no va ser indiferent a la seua notorietat i va adaptar la història, una coproducció alemanya, françesa i espanyola en 2006, dirigida per Tom Tykwer. Està interpretada per Ben Whishaw (Jean-Baptiste Grenouille), Dustin Hoffman (Giuseppe Baldini) i Rachel Hurd-Wood (Laura Richis) entre altres.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...