dimecres, 17 de març del 2010

Cinema i literatura: Los girasoles ciegos

La pel·lícula Los girasoles ciegos està basada en el llibre del mateix títol, publicat per Anagrama el 2004, l'autor del qual és Alberto Méndez (1941-2004).
El llibre el componen quatre rel·lats, tots ambientats en la Guerra Civil Espanyola, tots quatre drames crus i realistes, escrits de forma que remouen la conciència del lector.
El primer rel·lat ens parla d'un oficial fascista que es rendeix als republicans quan les tropes golpistes entren en Madrid, i de les raons de la seua reacció.
El segon rel·lat ens conta la fugida d'un jove poeta amb la seua dona embarassada a les muntanyes. La dona mor en el part i a través d'un diari el jove ens consta el seu esforç inútil per mantidre viu al xiquet.
Al tercer rel·lat el jutge d'un procés contra un republicà s'assabenta que aquest va conèixer el seu fill, fussellat durant la guerra. Li contarà allò que vol sentir el pare, finalment per arribar a la veritat.
Al quart rel·lat un home, que treballa com a "topo" per a la resistència, ens transmet els seus pensaments amagat en un armari, veient com la seua dona es acosada pel retor i professor del seu fill.


Aquest últim rel·lat va servir de base per a la pel·lícula dirigida per José Luis Cuerda i interpretada per Maribel Verdú, Javier Cámara i Raúl Arévalo, entre altres. Als premis Goya li va valdre un premi al millor guió adaptat, de les quinze nominacions a les que optava, i fou seleccionada per representar-nos als Oscars.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...