dimecres, 14 de maig del 2014

El paraíso de las damas, d'Èmile Zola



Émile Zola. El paraíso de las damas. Ed. Alba

L'escriptor francés Émile Zola (1840-1902) torna a estar d'actualitat amb aquesta novel·la, publicada en 1883, després de l'estrena de la sèrie britànica per a televisió "Galerias Paradise" (BBC), basada en aquest llibre, i "Velvet", de producció espanyola i que trasllada l'argument a terres nacionals.
 
El llibre ens situa a París, al segle XIX, que sofreix una revolució comercial amb l'apertura d'uns grans magatzems, El paraíso de las Damas. Uns establiments propietat de l'empresari Octave Mouret qui amb les seues idees comercials i un modern establiment es converteix en un imperi de la moda per la dona burguesa de l'època, amenaçant el xicotet comerciant. 
Dins de la detallada descripció que proporciona de la societat parisina de final del segle XIX, mostra també com eren les persones que treballen al microcosmos de les galeries, les envejes, la lluita per mantenir el lloc de treball i les dures condicions laborals.
 
I tot això ho coneixem després que Denise, la jove protagonista del llibre, comença a treballar en els grans magatzems, per poder mantidre a dos germans més menuts que han viatjat amb ella a París. Alli cridarà l'atenció de Mouret, un home acostumat a utilitzar a les dones per als seus propòsits.
 
Llegir aquest llibre es viatjar en el temps, doncs Zola descriu molt detalladament cada aspecte del dia a dia als magatzems, a més de les trasformacions de la ciutat i les costums de l'època.
 
El Paraíso de las damas es pot llegit de forma independent, però forma part de la sèrie Les Rougon-Macquart, sobre la familia Mouret. Aquest títol correspón als inicis comercials d'un dels fills, Octave Mouret.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...