dimecres, 8 d’abril del 2015

Li donem veu a... Emily Brönte





Entre els clàssics imprescindibles de la literatura de tots els temps trobem aquesta novel·la que us recomanem: Cumbres borrascosas, d'Emily Brönte. Aquesta autora també és coneguda per ser germana d'altra Brönte, Charlotte Brönte, autora de la novel·la Jane Eyre. Va ser l'única obra que va escriure.


Cinquena de sis germans, cinc xiques i un xic, l'Emily va néixer a Thornton, Anglaterra. Després la família es traslladaria a la població de Haworth on el seu pare serà el nou rector, i on els germans Brönte comencen a escriure.

Darrere la mort de la mare i dues germanes majors, en 1838, Emily entra a treballar com institutriu per a després ingresar en un col·legi privat de Bruselas junt amb la seua germana Charlotte, fins que mor sa tia i han de tornar a Anglaterra. Des d'aleshores (1842) Emily com encarregada de la casa familiar. Durant l'any 1847 aniran publicant-se les tres novel·les escrites per les germanes Brönte, Charlotte, Anne i Emily: Jane Eyre, Agnes Grey i Cumbres borrascosas, respectivament. Emily moriria el 1848 de tuberculosis.



Cumbres borrascosas és el nom que rep la casa familiar dels Earnshaw. Allí arriba un dia des de Liverpool, Heathcliff, un xiquet del carrer arreplegat pel cap de la família. Hindley, el fill i hereu, l'odia des del primer moment, mentres la filla, Catherine, trobarà un company inseparable de jocs. Però Heathcliff no s'adapta perquè no sap quin joc social ocupa, doncs no és amo però tampoc criat. El temps passa i Heathcliff es farà amb la propietat i una fama d'home dur i despiadat que viu obsessionat amb Catherine i la venjança. 
En un ambient gòtic i obscur, el llibre retrata perfectament la societat rural on es desenvolupa l'argument, dominat aquest per la tensió i el drama passional que viuen Heathcliff i Catherine. En resum, una lectura que no deixa ningú indiferent.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...