dimecres, 29 de març del 2017

Grans detectius de la literatura: Ana Martí



En l'Espanya dels anys 50 Anna Martí és una jove periodista d'articles de societat en un periòdic a Barcelona. 
El seu inici al món policial té lloc quan li encomanen escriure un article sobre un assassinat, al llibre "Don de lenguas". Mariona Sobreroca, una burgesa catalana, apareix morta al seu apartament. Mentre escriu l'article cobrint la investigació, descobrirà noves pistes que ajudaran a tancar el cas. 
Aquest fet li reporta fama i li obri les portes a altres casos, com el del segon llibre, "El gran frío", on ja treballant per a un periòdic important, anirà a un poble a investigar l'aparició d'uns estigmes en una xiqueta. 
I per fi, en "Azul marino", últim títol de la trilogia protagonitzada per Anna Martí, haurà de cobrir la troballa del cos sense vida d'una marí nord-americà al port de Barcelona. La seua intuïció i perspicàcia li donarà la clau, de nou, per ajudar a donar amb el o els culpables.

  • Don de lenguas (2013)
  • El gran frío (2014)
  • Azul marino (2016)

Enxarxats: Llegir contes en anglés per aprendre l'idioma

Il·lustració de Carly Allen-Fletcher

Les noves tecnologies ens possibiliten que l'aprenentatge d'idiomes siga més interactiu i amé. Si a això li sumem la lectura de contes, ensenyar als xiquets serà més fàcil, doncs veuran les frases en un context visual, memoritzaran millor les estructures i aprendran vocabulari de forma senzilla. Un mètode que serveix tant per a adults que comencen com per als menuts. 

Us recomanarem un parell de contes interactius, per llegir, gaudir i, a més, anar soltant-se en la llengua anglesa. 



- Lo que comen los ratones (Itunes - 1,99 e. ): no és gratis però a voltes val la pena pagar el que val un café per gaudir d'un projecte ben fet, que inclús ha guanyat premis per la seua qualitat. Està adreçat per a lectors de 4 a 8 anys i es pot llegir en anglés i castellà. Una app feta per espanyols que conta la història de Bruno White, un ratolí i els seus dubtes. Els dibuixos són de Fernando Vicente, un conegut artista i il·lustrador espanyol.







- Jo mataré monstres per tu (Itunes, Android - 3.59 e., 3.99 e.) : versió interactiva i tàctil del conte en paper del mateix títol, escrit per Santi Balmes. Pensada per a lectors de 4 a 8 anys, està disponible en castellà, català i anglés. Igual que l'àlbum il·lustrat, llegim sobre la por d'una xiqueta quan arriba la nit.

El elefante desaparece, de Haruki Murakami


Haruki Murakami. El elefante desaparece. Ed. Círculo de Lectores

Haruki Murakami és possiblement l'escriptor japonés més conegut entre els lectors occidentals. La lectura dels seus llibres enganxa o repele a qui s'apropa a les seues històries, no hi ha terme mitjà, però mai deixa indiferent.
El elefante desaparece recupera disset contes ja publicats al començament de la seua carrera com escriptor, on podem llegir sobre diferents personatges en situacions estranyes o estrambòtiques. Alguns d'ells són l'origen de novel·les posteriors. No us deixen encuriosits els seus títols?

  • El pájaro que da cuerda y las mujeres del martes 
  • Nuevo ataque a la panadería
  • El comunicado del canguro
  • Sobre el encuentro de una chica cien por cien perfecta en una soleada mañana de abril
  • Sueño
  • La caída del Imperio Romano, La revolución india de 1881, la invasión de Polonia por Hitler y el Reino de los vientos enfurecidos
  • Lederhosen
  • Quemar graneros
  • El pequeño monstruo verde
  • Asunto de familia
  • Una ventana
  • La gente de la televisión
  • Un barco lento a China
  • El enanito bailarín
  • El último césped de la tarde
  • Silencio
  • El elefante desaparece 
 
 
 

La filla de Lilith, de Glòria Sabaté


Glòria Sabaté. La filla de Lilith. Ed. B

En una població catalana al segle XIV es produeixen una sèrie d'assassinats. Un darrere un altre van trobant-se els cossos mutilats d'homes que han mort durant l'acte sexual amb prostitutes, a més amb l'element comú d'aparèixer amb una frase tatuada en un idioma antic. Una sèrie d'habitants del poble investigaran, entre ells  un cristià, un jueu i una dona amb poders místics, combinant la raó i la màgia per esbrinar la raó de ser de les morts. A la fi, un misteriós personatge femení de la Biblia, la Lilith, serà la clau per resoldre els assassinats.

Stoner, de John Williams


John Williams. Stoner. Ed. 62

Qualsevol aficionat a la lectura comprén allò que li passa a William Stoner, el protagonista d'aquesta novel·la de l'escriptor nord-americà John Williams, premiat amb el National Book Award. Stoner és fill d'uns camperols, els quals, amb gran esforç, l'envien a la universitat a estudiar agricultura pensant en el futur de la granja que posseeixen. Però Stoner descobreix la literatura i això canvia la seua vida. Continua sent una persona que passa desapercebuda, que no es relaciona bé amb la resta de gent i al qui li fallen les relacions sentimentals. Es converteix en professor de literatura i fa de la seua passió el seu treball. Els llibres seran els seus companys inseparables a la vida, la qual ens relata en aquesta novel·la.

Les arrugues de l'àvia


Simona Ciraolo. Les arrugues de l'àvia. Ed. Andana

Els avis són figures importants a la vida dels xiquets, quan tenen la gran sort de tindre'ls. La seua especial relació queda plasmada en aquest àlbum il·lustrat, on la iaia respon les preguntes de la néta sobre la seua vida quan fa referència a les arrugues. Una història tendra i emocionant sobre les alegries, les penes i el pas del temps, així com l'estima entre xiquets i avis.

 

El fantasma Fran


Guido van Genechten. El fantasma Fran. Ed. SM

No hem de tindre por als fantasmes, hi ha que són com Fran, un inofensiu fantasmeta que fa de tot menys fer por. Per això, l'envien a una escola per a fantasmes on es posa de manifest que Fran no és un fantasma com els altres. Fran és diferent, però els companys el volen i l'accepten com és perquè té altres qualitats que el fan estimar-lo.
Una lectura adreçada a primers lectors, sobre acceptar i respectar a qui són diferents.

Curiosos dinosauros


Agnese Baruzzi. Curiosos dinosaurios. Ed. San Pablo

Per als enamorats d'aquests animalons prehistòrics, us presentem aquest original llibre sobre dinosaures. Té un format diferent, amb pàgines mòbils, les quals es poden mesclar per a inventar i formar espècies noves a partir dels dibuixos d'espècies reals.  Un llibre adreçat inclús per als lectors d'infantil, perquè està fet en cartó dur, per a resistir les mil i una combinacions que es poden fer i que imaginem.

dimecres, 22 de març del 2017

Grans detectius de la literatura: Chen Cao


Creat per l'escriptor xinés Qiu Xiaolong, Chen Cao és un jove inspector de la policia de la ciutat de Shangai. És un personatge prou singular, amb una personalitat curiosa i una formació i afició literària totalment oposada al treball que exerceix. Cao és prou influent i té contactes que l'ajuden a ser prou bo al seu treball. Té un ajudant, Yu Guangming, la dona i el pare del qual ajuden també en algun cas.
La investigació en Xina no és precisament fàcil, Cao contínuament ha de sortejar els inconvenients burocràtics i la influència de la política i el Partit. 

Així, durant les investigacions d'assassinats, Cao ens deixarà caure detalls sobre la forma de viure al país xinés durant els anys 90, el menjar típic, el xoc cultural entre tradició i modernitat i la influència del Partit en la vida dels xinesos. 

En la biblioteca trobareu els títols "Seda Roja" i "El caso Mao". La resta que componen la sèrie són:

  • Muerte de una heroína roja (2000)
  • Visado para Shangai (2002)
  • Cuando el rojo es negro (2004)
  • El caso de la dos ciudades (2006)
  • Seda Roja (2007)
  • El caso Mao (2009)
  • El crimen del lago (2011)
  • El enigma de China (2013)
  • El dragón de Shanghai (2015)

Enxarxats: Versos.cat, per cel·lebrar el Dia de la Poesia


Versos.cat és un blog de poesia en llengua catalana. Un racó que aglutina vuitanta poetes catalans actuals que hi col·laboren amb els seus poemes. També hi trobareu un apartat amb articles sobre llibres, publicacions i actualitat al voltant del gènere, i un altre dedicat a les entrevistes d'autors.

Un lloc a internet per gaudir de la poesia en la nostra llengua, com aquest poema del Marc Freixas:

Tot es transforma  


On és el valor de les coses i els dies?
Tot es transforma i res no es perd.
On és la música de Jorge Drexler?
El cant viu per la paraula i el paisatge.
La teva mirada també es transforma...,
també parla el llenguatge,
i parlen els Déus de la cançó,
i les teves inquietuds creadores
parlen a través de l'art que el poema.
On és el teu amor inesborrable?
Tot s'abraça sense etiquetes.
Tot es pot sense cruesa.   
  

Antologia de poetes catalans


Antologia de poetes catalans. Un mil·leni de literatura (vol. 4). De Maragarall als nostres dies. Ed. Galaxia Gutemberg

Antologia de poetes catalans és una edició de quatre llibres que arreplega els noms més importants dins del gènere poètic en llengua catalana, des de l'època medieval fins a autors més contemporanis. Una antologia feta per especialistes, una tria subjectiva, però que permet assolir una etapa important de la poesia en la nostra llengua.

Com a exemple, us invitem a llegir un poema de Miquel Desclot, Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil:



RONDALLA PER A INFANTS INNOCENTS



Vet aquí que tot sovint
colint bufint entrampoliquint
m'irrita l'home del sac
colac bufac entrampolicac
i el seu escamor de bruixes
coluixes bufuixes entrampolicuixes
i he de posar-me a dir pestes
colestes bufestes entrampoliquestes
de tants àgils brontosaures
colaures bufaures entrampolicaures
i tants gràcils hipopòtams
colòtams bufòtams entrampolicòtams
que m'esgratinyen amb l'ungla
colungla bufungla entrampolicungla
m'instrueixen amb la porra
colorra buforra entrampolicorra
em cargolen la traveta
coleta bufeta entrampoliqueta
em fan malversar la bilis 
colilis bufilis entrampoliquilis
i m'esmussen el cervell
colell vufell entrampoliquell.

Vet aquí que ara i adés
colés bufés entrampoliqués
així em sembla que respiro
coliro vugiro entrampoliquiro.

La desaparició de la neu, de Manuel Rivas

 
Manuel Rivas. La desaparició de la neu. Ed. Alfaguara

Manuel Rivas (1957-) és un escriptor i periodista gallec i la seua obra està composta tant per narrativa com poesia i assaig. Algunes de les seues novel·les han sigut adaptades al cinema.
En aquest poemari ens invita a llegir sobre un variat recull de temàtiques, tramsmeses a través dels versos en llengua gallega, castellà, català i l'euskera. Un cant a la multiculturalitat a través de la poesia.


L'ENIGMÀTICA ORGANITZACIÓ

Vénen les paraules a reclamar el que és seu,
la resta.

Fora dels camps de treball, 
es mouen curoses com la porcellana 
o el primer dia d'abril.
No t'adones de l'aroma hidròfila
de ses fulles de panotxa,
la suor argonauta del seu gra?
Existeixen.
Existeix l'aviador que llegeix braille en la nit.
xisteix la bórnia que duu veus baixes
en son patge d'eriçons.
Existeix la boca de la literatura,
la folla que parla sola
com la medusa.
Existeix la boca del pou que eixamena,
polposa, mal parlada,
protegint els seus.
Existeix una altra saudade.
Existeix el tren on viatja una saudade 
desposseïda. 
Dormen les paraules
sota l'alzhimer dels ponts.
En les clavegueres es desenvopula la història:
els falsos testimonis torturaran els poemes. 
En el turment de l'asfíxia,
perden l'aire,
la valuosa informació.

Miguel Hernández


El 28 de març es conmemora els 75 anys de la mort del poeta Miguel Hernández (Oriola, 1910- Alacant, 1942). Per això, El Congrés ha aprovat declarar el 2017 "Any Miguel Hernández".  

La Generalitat Valenciana s'uneix a aquesta celebració juntament amb Andalusia, amb la digitalització d'un complet fons documental - bibliografia, registres sonors, fotografies, articles accessible per a tots a internet, a la web de l'Institut d'Estudis Giennenses.


CANCIÓN ÚLTIMA

PINTADA, no vacía:
pintada está mi casa
del color de las grandes 
pasiones y desgracias.

Regresará del llanto
adonde fue llevada
con su desierta mesa,
con su ruinosa cama.

Florecerán los besos
sobre las almohadas.

Y en torno de los cuerpos
elevará la sábana
su intensa enredadera
nocturna, perfumada.

El odio se amortigua
detrás de la ventana.

Será la garra suave.

Dejadme la esperanza.

Olor de maduixa, de Joana Raspall


Joana Raspall. Olor de maduixa. Arbres, plantes, flors i fruits. Pagès editors

Trobem la inspiració al món natural i poètic de la Joana Raspall. Fem un passeig llegint les seues poesies, les quals evoquen flors i fruits dels camps. Colors i olors omplin les metàfores i permet el xicotet lector conéixer una mostra de l'obra d'una reconeguda autora en llengua catalana. Una lectura perfecta per donar la benvinguda a la primavera.

 
EL CIRERER

El gran cirerer
   és un pentagrama
amb notes vermelles
   sobre paper verd.
Per llegir la solfa
   no calen ulleres;
només les mans llestes
   i l'ull ben despert
per arribar al cim,
   a les notes altes
que són les que tenen
   més brillant el to...
I... amunt, fent escales!
   I... avall, fent arpegis,
amb les mans ben plenes!  

CIRERES!... CIRERES!
   Quin acord tan bo! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...